Trainen met een interactieve bokszak
Steeds meer fitnessapparaten worden interactief. Trainen met een interactieve bokszak is ook mogelijk tegenwoordig. Dit houdt vaak in dat je het fitnessapparaat kunt vertellen wat je gaat doen en dat het apparaat vervolgens vertelt of je dit goed doet of niet. Ook kunnen steeds meer apparaten jou vertellen wat er het beste gedaan kan worden en kan dit ook nog eens op een leuke en speelse manier getoond worden. Dit maakt het sporten in veel gevallen een stuk gemakkelijker, leuker en effectiever. Een belangrijk onderdeel van deze interactie is het gebruik van data. In deze blog zullen we uitleggen wat interactieve fitnessapparatuur zo populair maakt.
Inhoud :
Live feedback
Hoe weet je of wat je aan het doen bent ook écht goed is? Natuurlijk kan een trainer die je persoonlijk begeleid je op ervaring en kennis feedback geven, maar dit blijft in veel gevallen subjectief. Vooral in de vechtsport kunnen verschillende trainers hele andere opvattingen hebben over wat goed is en wat niet. Veel trainers zijn wel in staat om een harde stoot van een wat minder harde stoot te onderscheiden, maar wat is précies het verschil? Zeker als je over een langere periode, bijvoorbeeld de totale kracht binnen een bepaalde ronde, gaat kijken dan zal de feedback steeds subjectiever worden. Dat is waar data je kunt helpen. Data liegt niet, ook niet tijdens je tweehonderdste stoot binnen de derde ronde kan het je precies laten zien of je goed of minder goed bezig bent. Een trainer kan dit gebruiken om tijdens een training betere tips te kunnen geven en vermoeidheid in een vroeg stadium te kunnen indiceren. Let wel op, voor de smokkelaars onder ons kan dit het einde betekenen van net doen alsof je intensief bezig bent…
Progressie
Als je je eerste stoot met je tweehonderdste stoot kunt vergelijken, kun je binnen een training precies zien wat het effect is van bijvoorbeeld vermoeidheid op je kracht en snelheid van je technieken. Natuurlijk kun je deze ook vergelijken met een training een paar weken later, zodat je kunt zien wat het positieve effect is geweest van je harde werk. Door middel van de juiste trainingen zal je zien dat je zowel harder als sneller bent gaan slaan, dat je een hogere intensiteit kunt aanhouden voor langere tijd en daardoor dus je uithoudingsvermogen vooruit is gegaan. Het inzien van progressie is nog altijd de beste motivator om te blijven sporten.
Gamificatie
Nog een derde krachtige manier waarop data wordt gebruikt is door trainingen te gamificeren. Dat betekent dat je spelelementen gaat toevoegen binnen een training. In essentie is het stellen van doelen al een vorm van gamificatie. Daarnaast kunnen er challenges worden gedaan, waarbij er bijvoorbeeld binnen een minuut een bepaalde hoeveelheid kracht op de bokszak geslagen moet zijn. Daarmee kun je vervolgens competities en hele ranglijsten opstellen. Ontzettend leuk om jezelf te vergelijken met je trainingsmaatjes en het community gevoel binnen een gym te vergroten. Door middel van het gebruik van meerdere slimme bokszakken kunnen zelfs hele groepscompetities gevormd worden. Dan vecht je niet meer voor jezelf, maar voor en met elkaar. De mogelijkheden van het gebruik van data zijn eindeloos. Ook in de bokswereld zal deze trend zich stevig doorzetten.
Klik hier voor meer informatie over NextRound.