fbpx

Kracht meten met een bokszak

Kracht meten met een bokszak

Er zijn verschillende gadgets waarop kracht kan worden gemeten tijdens het boksen. Een hele bekende vorm is de boksbal die je op de kermis tegenkomt. Aan de andere kant van het spectrum staan de krachtplaten die je aan de muur kunt bevestigen en waarvoor je een flinke investering moet doen. Echter zijn dit allemaal ‘onnatuurlijke’ manieren van kracht meten. Hoe vaak krijg je in de werkelijkheid de kans om een stoot 5 seconden voor te bereiden en dan ook nog eens een aanloopje te nemen? Een bokszak, daarentegen, beweegt en voelt meer als een echte tegenstander, en kun je tenslotte ook met meerdere technieken raken, en vaak zowel slaan als schoppen. In deze blog leggen we uit waarom kracht meten interessant en leuk is en waarom de bokszak daar het beste voor geschikt is.

Inhoud :

Eenmalige krachtmeting

Het is in eerste instantie gewoon ontzettend leuk om te zien hoe hard je kunt stoten en trappen. Bij iedere boksbal op de kermis staan nog steeds rijen vriendengroepen die willen zien wie het ‘sterkst’ is. Echter draait het niet alleen om kracht. Een eenmalige krachtmeting van een stoot of trap is een hele goede indicatie van je techniek en laat zien hoe goed je in staat bent je hele lichaam maximaal te activeren om één doel te bereiken. Herhaal je deze testen, dan kun je daarin ook duidelijk verbetering zien van je techniek en spierkracht. Ook kun je er snel achter komen wat nou eigenlijk je sterke en zwakke punten of technieken zijn, zodat je weet waar de verbeterpunten liggen. Onderzoek toont ook aan dat voor ieder individu de optimale techniek nét iets anders kan zijn. Dit heeft te maken met de anatomie en bouw van de spiervezels. Door te experimenteren met verschillende uitvoeringen van een techniek kun je er zo ook achter komen wat voor jou de beste manier is. Voorwaarde voor het zien van deze vaak kleine verschillen is dat de data accuraat en betrouwbaar moet zijn. Dat is een van de dingen waar NextRound zich in onderscheid.

Combinaties

Nog veel interessanter wordt het als je gaat kijken naar de totale kracht van gehele combinaties. Een ervaren vechter zal niet zomaar één sucker punch doen om een tegenstander af te schrikken. Vaak zit het hem in combinaties die veel moeilijker te verdedigen zijn. Daarbij is het belangrijk dat iedere techniek binnen zo’n combinatie met een bepaalde kracht wordt uitgevoerd. Dit is al veel gecompliceerder van het uitvoeren van een enkele stoot of trap. Je zult dan ook merken dat de kracht per techniek flink omlaag gaat. Maar wat nou als dat niet zo is? Dan maak je al snel veel meer kans in een gevecht. Een moeilijk verdedigbare combinatie mét een hoge kracht per techniek, en dus een hoge totale kracht? Ga er maar aan staan. Voeg daarbij ook nog een goede trap aan toe en je wordt al snel onverslaanbaar. De NextRound bokszak is één van de weinige gadgets dat uitermate geschikt is voor deze combinatie training. Je kunt hem namelijk overal raken en met iedere techniek, en geeft je accurate data van de individuele technieken en de totale kracht van de combinatie. En dat ook nog eens terwijl hij, net als een tegenstander, van je af of naar je toe zult bewegen.

Bekijk de video hieronder voor een impressie hoe je kracht kan meten met de bokszak van NextRound.

Vermoeidheid en uithoudingsvermogen

We kunnen hier nog een stap bovenop doen. Vaak is een gevecht niet na één techniek of combinatie beslist. Het kan al snel een uitputtingsslag worden waarbij diegene die nog steeds krachtige technieken weet uit te voeren na een aantal minuten of ronden de bovenhand zal hebben. Het is daarom belangrijk om het ‘verval’ in je kracht te meten bij een langere training of een wedstrijdsimulatie. Je kunt dan voor jezelf gaan bekijken wanneer je vermoeid raakt en aan de hand daarvan kun je een wedstrijdtactiek gaan opstellen. Ga je all-out in de eerste ronde, of kun je het langer volhouden en wil je je tegenstander juist conditioneel slopen over meerdere ronden? Welke techniek kun je ook in de laatste ronde nog zonder problemen krachtig uitvoeren? Bij NextRound vinden we deze metingen nog veel belangrijker dan een enkele krachtmeting. We streven ernaar om op een leuke manier technisch en conditioneel voor te bereiden op de volgende ronde.

Klik hier voor meer informatie over NextRound.

Geef een reactie