fbpx

Data meten met een bokszak

Persoon raakt de bokszak met twee anderen op de achtergrond

Data meten met een bokszak

Het gebruik van data tijdens het sporten of fitnessen is bijna niet meer weg te denken. Van de spinfietsen die je snelheid aangeven naar de smartwatches die je hartslag bijhouden en nu zelfs interactieve bokszakken die je gehele training kunnen begeleiden. Innovatie en wetenschap staan niet stil en zullen zich steeds meer focussen op het verkrijgen van hoogwaardige data en begeleiding van een training. De populariteit van het fenomeen data komt doordat het je kan helpen sneller progressie te laten maken en dit ook gelijk in te zien. Daarnaast kan het je workout leuker maken en kan je het gevoel hebben samen met een trainer te trainen terwijl je individueel bezig bent. In deze blog leggen we uit waarom data meten met een bokszak je trainingen naar een hoger niveau kunnen tillen.

Inhoud :

Live feedback

Hoe weet je of hetgeen wat je aan het doen bent ook écht goed is? Natuurlijk kan een trainer die je persoonlijk begeleid je op ervaring en kennis feedback geven, maar dit blijft altijd subjectief. Veel trainers zijn wel in staat om een harde stoot van een wat minder harde stoot te onderscheiden, maar wat is précies het verschil. Zeker als je over een langere periode, bijvoorbeeld de totale kracht binnen een bepaalde ronde, gaat kijken dan zal de feedback steeds subjectiever worden. Dat is waar data je kunt helpen. Data liegt niet, ook niet tijdens je tweehonderdste stoot binnen de derde ronde kan het je precies laten zien of je goed of minder goed bezig bent.

Een trainer kan dit gebruiken om tijdens een training betere tips te kunnen geven en vermoeidheid in een vroeg stadium te kunnen indiceren. Let wel op, voor de smokkelaars onder ons kan dit het einde betekenen van net doen alsof je intensief bezig bent…

Progressie

Als je je eerste stoot met je tweehonderdste stoot kunt vergelijken, kun je binnen een training precies zien wat het effect is van bijvoorbeeld vermoeidheid op je kracht en snelheid van je technieken. Natuurlijk kun je deze ook vergelijken met een training een paar weken later, zodat je kunt zien wat het positieve effect is geweest van je harde werk. Door middel van de juiste trainingen zal je zien dat je zowel harder als sneller bent gaan slaan, dat je een hogere intensiteit kunt aanhouden voor langere tijd en daardoor dus je uithoudingsvermogen vooruit is gegaan. Het inzien van progressie is nog altijd de beste motivator om te blijven sporten.

Gamificatie

Nog een derde krachtige manier waarop data wordt gebruikt is door trainingen te gamificeren. Dat betekent dat je spelelementen gaat toevoegen binnen een training. In essentie is het stellen van doelen al een vorm van gamificatie. Daarnaast kunnen er challenges worden gedaan, waarbij er bijvoorbeeld binnen een minuut een bepaalde hoeveelheid kracht op de bokszak geslagen moet zijn. Daarmee kun je vervolgens competities en hele ranglijsten opstellen. Ontzettend leuk om jezelf te vergelijken met je trainingsmaatjes en het community gevoel binnen een gym te vergroten. Door middel van het gebruik van meerdere slimme bokszakken kunnen zelfs hele groepscompetities gevormd worden. Dan vecht je niet meer voor jezelf, maar voor en met elkaar. De mogelijkheden van het gebruik van data zijn eindeloos. Ook in de bokswereld zal deze trend zich stevig doorzetten.


Benieuwd naar NextRound? Kijk gerust verder op onze website

Geef een reactie